Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Włoska zupa minetrone

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wielowarzywna, wielokolorowa i wysmienita. Jest to moja wzbogacona wersja tej znanej, wloskiej zupy.

Włoska zupa minetrone

Składniki:

Włoska zupa minetrone

 

  • 2 male cukinie,
  • 2 srednie cebule (np biala i czerwona)
  • pól puszki fasoli czerwonej,
  • duza papryka, lub 2 male,
  • pól szklanki mrozonego lub świeżego groszku,
  • niepelna szklanka ryzu,
  • lodyga selera,
  • ok 2-3 litrów rosolu,
  • 5 pomidorów lub zamiennie koncentrat pomidorowy,
  • sól, pieprz, vegeta, lisc laurowy, papryka, bazylia, oregano.

 

Sposób przygotowania:

Włoska zupa minetrone
Warzywa obieramy i myjemy. Lubiacym podsmazane warzywa w zupie, proponuje podsmażyć cebule na oleju, ja natomiast nigdy tego nie robie. Cebule pokroic w kostke lub piórka, papryke pokroic w kostke, selera drobno posiekac cukinie grubo pokroic na polpaski, (pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic w kostke). Do gotującej się wody wsypujemy przyprawy oraz dodajemy kolejno: cebule, papryke – które gotujemy ok. 5 min, po czym wrzucamy cukinie, selera i ryz. Gotujemy ok. 10 min, dodajemy, groszek, odsaczona fasole, zagotowujemy, jeśli mamy pomidory, dodajemy, a jeżeli uzywamy koncentratu, wrzucamy koncentrat i dobrze rozprowadzamy w zupie, zagotowujemy i wylaczamy palnik, nie zdejmując z niego garnka, tak by zupka ,,doszla’’ pod przykryciem. Na koniec, przed podaniem, posypujemy zupe w talerzu bazylia i oregano.

Tagi:

ryż cukinia