SUPERPRZEPIS

Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym

Bardzo mięciutkie ciasto,pachnące ziołami.Taki chlebek smakuje najbardziej jeszcze gorący,gdy ser jest roztopiony.

Składniki:

Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ciepła woda (około 1 szklanka)
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Włoski chlebek z ziołami i serem żółtym
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i pół szklanki ciepłej wody,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy sól,olej i wyrośnięte drożdże,zagniatamy mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dolewamy jeszcze ciepłej wody. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Jedną część wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,posmarowanej masłem.Na cieście układamy warstwę sera żółtego i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta.Dokładnie dociskamy brzegi ,żeby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Ciasto smarujemy olejem i posypujemy ziołami.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni ,do zrumienienia.