SUPERPRZEPIS

Włoski deser mimoza

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Włoski deser mimoza

Deser mimoza, przypominający kwiat mimozy, który jest symbolem Dnia Kobiet we Włoszech. Deser składający się z warstwy biszkoptu, kremu pasticcera z dodatkiem ananasa jest niesamowicie smaczny, aromatyczny i bardzo wiosenny.

Składniki:

Włoski deser mimoza

Biszkopt

Krem pasticcera

Sposób przygotowania:

Włoski deser mimoza

Przygotowanie biszkoptu

Włoski deser mimoza
W czasie pieczenia ciasta unikajmy częstego otwierania piekarnika, ponieważ ciasto nie urośnie.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.

Ubijamy jaja z cukrem, szczyptą soli i ziarnkami z laski wanilii na jasną masę.

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie mieszamy.

Formę do pieczenia o o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, do której przelewamy ciasto.

Ciasto pieczemy ok. 30-40 min.

Przygotowaniu kremu pasticcera

Włoski deser mimoza
Przygotowany krem pasticcera schładzamy w lodówce.

W garnuszku zagotowujemy mleko z otartą skórką z cytryny.

Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy mąkę.

Gorące jeszcze mleko przelewamy przez sitko, pozbywamy się skórki z cytryny.

Mleko wlewamy do garnuszka. Do mleka stopniowo dodajemy masę z żółtkami.

Całość zagotowujemy na małym ogniu, ciągle mieszając.

Krem gotujemy ok. 2-3 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Przygotowanie deseru

Włoski deser mimoza
Przygotowany deser schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.

Upieczony biszkopt kroimy w drobną kosteczkę.

Ananasa z puszki dokładnie odsączamy, po czym kroimy w kawałeczki.

Deser układamy kolejno warstwami: biszkopt, krem, ananas, kończąc układanie na warstwie biszkoptu.


Tagi:

deser