Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Włoski tort makaronowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Tort makaronowy w kolorach włoskiej flagi. Trzy smaki, trzy kolory.

Włoski tort makaronowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoski tort makaronowy

 

  • 500g makaronu spaghetti Mamma Mia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

 

  • WARSTWA CZERWONA:
  • 1 cebula
  • 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka bazylii
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Włoski tort makaronowy
W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. Każdą warstwę w torcie najlepiej robić na 3 patelniach.

WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć oliwie z oliwek. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.

WARSTWA BIAŁA: filet z indyka pokroić i usmażyć na oliwie z oliwek. Wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.

WARSTWA ZIELONA: szpinak usmażyć na oliwie z oliwek. Jeżeli był wcześniej mrożony należy dobrze zredukować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Zmiksować w blenderze na puree. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej.

Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu al dente. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem, a trzecią ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą i na koniec zieloną lekko dociskając.

Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180*C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i posypać pokruszonym serem feta. Ułożyć plasterki mozzarelli, oliwki, przekrojone pomidorki koktajlowe. Pomidorki posmarować oliwą z oliwek. Zapiekać jeszcze przez 10-15minut. Smacznego!
Włoski tort makaronowy
Jaja roztrzepać trzepaczką razem ze śmietaną.
Włoski tort makaronowy
Przygotować sos pomidorowy i wymieszać z 1/3 makaronu.
Włoski tort makaronowy
Rozdrobnione mięso połączyć z serem feta.
Włoski tort makaronowy
Puree ze szpinaku wymieszać z 1/3 makaronu.