Muzzy

Muzzy

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Włoskie muffinki na słono

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i aromatyczne muffinki rodem z włoskiej kuchni.

Włoskie muffinki na słono Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Włoskie muffinki na słono

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g startego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 jajka
  • 150 g szynki dobrej jakości
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie

 

Sposób przygotowania:

Włoskie muffinki na słono
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Suszone pomidory osączyć z oliwy, drobno pokroić. Wymieszać w jednej misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, bazylię i parmezan. (Można zostawić trochę parmezanu do posypania muffinek). W drugiej misce wymieszać jogurt, jajka, szynkę i pomidory, dodać 1/3 szklanki oliwy z pomidorów. Połączyć składniki mokre i suche, wymieszać. Ciasto wychodzi dość twarde. Ciasto nakładać łyżką do foremek - do ok. 2/3 ich wysokości. Posypać pozostałym parmezanem. Piec 20 minut w 200°C.
Włoskie muffinki na słono
W jednej misce mieszamy suche składniki.
Włoskie muffinki na słono
W drugim - mokre: jogurt, jajka, pomidory, szynkę i oliwę.
Włoskie muffinki na słono
Następnie łączymy składniki suche i mokre. Ciasto wychodzi dość twarde.
Włoskie muffinki na słono
Wypełniamy foremki, pieczemy 20 min. w 200 stopniach.