Włoskie potrawy

popularne włoskie potrawy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Włoskie potrawy
CANNELLONI: Włoska potrawa z makaronu zwiniętego w grube rurki, sosu pomidorowego i farszu mięsnego. Na ugotowany mały prostokąt makaronu wykłada sie odrobinę farszu, a makaron zwija w rurkę. Tak przyrządzone cannelloni polewa się pomidorowym sosem i zapieka. PESTO: Genueński zielony sos ze świeżej bazylii rozgniecionej z czosnkiem, oliwą, orzeszkami pinii i starty parmezanem. Podawany głównie z makaronem. POLENTA: Popularna we Włoszech potrawa z mąki kukurydzianej. Mąkę miesza sie z wodą, mlekiem, bulionem i gotuje, aż do wytworzenia kleistej masy. Masę wylewa się na blachę, tak by jej warstwa miała około 2 cm grubości, ochładza, kroi w dużą kostkę, smaży lub zapieka. Polenta wzbogacana masłem i jarzynami, szynką, truflami, serem lub w sosie, może być podawana do duszonych w winie ryb, duszonego mięsa oraz szaszłyków. LASAGNE: Włoski makaron w kształcie szerokich pasów, kilka, kilkanaście cm, czesto barwiony na zielono szpinakiem. Przyrządza sie z niego zapiekanke z mięsem, sosem pomidorowym i startym parmezanem. ZABAIONE: Słodki sos z żółtek utartych z cukrem i ubitych w kąpieli wodnej z winem wytrawnym, słodkim lub mieszanką wina białego z innym alkoholem- rumem, koniakiem. Moze być spożywany sam, można nim polewać budynie, desery ryżowe, gotowane owoce. Można podawac na gorąco lub na zimno. OSSO BUCO: Włoska potrawa pochodząca z Mediolanu, przygotowywana z wyciętych z goleni cielęcej plastrów miesa z kością, duszonych w białym winie z cebulą, czoskiem, pomidorami, skórką cytrynową lub pomarańczową. Podawana z risotto. PROSCIUTTO: Włoska solona i suszona szynka. Znakomita przystawka - prosciutto z melonem.