grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taralli to mała, okrągła i chrupiąca przekąska, która bardzo często na włoskich stolach zastępuje pieczywo. Smak taralli wzbogacony jest dodatkiem białego, wytrawnego wina, oliwy extravergine d'oliva i aromatycznych nasion kopru włoskiego.

Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego

Na ok. 90 sztuk

  • 500 g mąki pszennej typu 650 (włoski odpowiednik mąki typu 0)
  • 20 g suchych nasion kopru włoskiego
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 120 ml oliwy extravergine d`oliva
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego

Przygotowanie ciasta na taralli

Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego
Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

W misce mieszamy mąkę z 2 łyżeczkami soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, suchymi nasionami kopru włoskiego.
W środku robimy wgłębienie, wlewamy podgrzany olej do temperatury 40-50 stopni oraz wino o temperaturze pokojowej. Ciasto wyrabiamy ok. 15 minut, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Formowanie taralli

Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego
W czasie formowania taralli owijamy pozostałą część ciasta folią spożywczą, co zapobiegnie wyschnięciu ciasta.

Ciasto dzielimy na kilka części, które porcjujemy na kawałki o wadze ok. 8 gram.
Każdy mały kawałek ciasta wałkujemy na długość 8 cm i szerokość 1 cm. Oba końce ciasta łączymy formując okrągły kształt, delikatnie dociskając oba brzegi.

Blanszowanie taralli

Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego
Podgotowane taralli wykładamy na suchą ściereczkę.

Taralli wykładamy na papier do pieczenia, ponownie odstawiamy na ok. 30 minut.
W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy. Taralli wrzucamy partiami (ok. 10-15 sztuk) do wrzątku. Taralli gotujemy, dopóki nie wypłyną na wierzch, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

Pieczenie taralli

Włoskie taralli z nasionami kopru włoskiego
Taralli pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia zwilżonym wodą i delikatnie posmarowanym olejem.
Taralli przekładamy na blachę, pieczemy ok. 30 minut.