Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Włoskie tiramisu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tiramisu - to słowo oznacza "uniesienie ponad ziemię" i taki jest ten deser puszysty i delikatny zarazem.

Włoskie tiramisu

Składniki:

Włoskie tiramisu

 

  • 500g sera mascarpone
  • podłużne biszkopty
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 200g cukru
  • wanilia
  • filiżanka espresso
  • likier amaretto
  • kakao

Sposób przygotowania:

Włoskie tiramisu
Żółtka ubijaj z połową cukru do momentu aż staną się jasne i puszyste, dodaj miąższ z wanilii i serek mascarpone, całość delikatnie wymieszaj.

Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę po czym delikatnie połącz je z masą serowo-jajeczną . Kawę dopraw Amaretto i maczaj w niej biszkopty, deser układaj warstwowo a każdą warstwę posypuj kakaem.

Gotowe tiramisu odstaw na 12 godzin do lodówki.