mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

włoskie trufle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wykonane ekspresowo a słodycz niebanalna

włoskie trufle

Składniki:

włoskie trufle

 

  • 1 i 1/2 czekolady mlecznej
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50 g migdałów (najlepiej mielonych ale mogą być też w płatkach)
  • 1/2 tabliczki czekolady lub wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

włoskie trufle
Przygotować łaźnię wodną. Ustawić na niej miseczkę z połamaną czekoladą (ok. 150g) i likierem. Mieszać do rozpuszczenia czekolady, następnie dodać masło, rozpuścić, dosypać cukier puder i na koniec migdały. Całość wymieszać, odstawić w chłodne miejsce żeby masa stężała. Wilgotną dłonią uformować niewielkie kuleczki, obtaczać je w czekoladzie (wcześniej startej) lub wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce. Z tych ilości wychodzi średnio 20 trufli.

Tagi:

czekolada