czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Włoskie trufle czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Trufle to bardzo elegancki i wykwintny deser. Przygotowuję je na wyjątkowe okazje, np. Walentynki.

Włoskie trufle czekoladowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Włoskie trufle czekoladowe

 

  • 50g mielonych migdałów,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 75g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki likieru amaretto,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 20g czekolady mlecznej z orzeszkami laskowymi.

Sposób przygotowania:

Włoskie trufle czekoladowe
Czekolady połamać na kawałki, dodać likier i stopić na parze. Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek i schłodzić.
Włoskie trufle czekoladowe
czekoladę stapiamy z likierem i masłem .
Włoskie trufle czekoladowe
Z masy formujemy kuleczki, obtaczamy w czekoladzie

Tagi:

czekolada