jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wodzionka mojej Babci

  • 20
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wodzionka to śląska prosta zupa postna z chleba z dodatkiem masełka czosnkowego.

Wodzionka mojej Babci Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wodzionka mojej Babci

 

  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ok. 1 litra wrzącej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Wodzionka mojej Babci
Składniki na dwa talerze zupy. Obieramy czosnek , rozgniatamy go w moździerzu z szczyptą soli, dodajemy masło i kurkumę. Rozgniatamy wszystkie składniki na pastę czosnkową.Na talerze wykładamy po kromce chleba. Możemy go również pokroić w kostkę. Na chlebie rozkładamy po połowie masełka czosnkowe i zalewamy wrzątkiem talerze. Posypujemy wodzionkę świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy zupę po chwili, gdy chlebek zmięknie. Zupa jest naprawdę dobra, jeśli użyjemy dobrego wiejskiego chleba i wody źródlanej. Poprzez dodanie kurkumy ma dodatkowo ładny kolor.
Wodzionka mojej Babci
Na talerze układamy kromkę chleba w całości lub pokrojonego w kostkę.

Tagi:

chleb