jarek-energy

jarek-energy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Wojskowa Grochówa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gęsta wojskowa i syta grochowka - takie tam wspomnienie:)

Wojskowa Grochówa

Składniki:

Wojskowa Grochówa

Sposób przygotowania:

Wojskowa Grochówa

Groch wsypujemy do garnka i zalewamy 2 do 2,5 litra wody , Kroimy w kostkę kielbasę i boczek , skórę z boczku odkrajamy i wrzucamy wszystko do garnka , dodajemy 2- 3 liscia laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego , przecieramy w dloni troche majeranku i wsypujemy , do tego doprawiamy pieprzem czarnym oraz cayenne i gałką muszkatołową , jak juz zacznie się gotowac dodajemy soli i ziarenek smaku , teraz wrzucamy pokrojona w plasterki marchewkę oraz pokrojona w kostkę cebulę, gotujemy od czesu do czasu mieszając do czasu aż groch będzie półmiękki i zacznie się powoli rozmpadac , teraz dodajemy ziemniaki pokrojone w kostke , gotujemy mieszając do czsu aż ziemniaki ,bedą ugotowane do tego sopnia iż ich brzegi zaczną się zaokrąglać od gotowania , teraz przecieramy przez dłoń następną dawkę majeranku ,dosyć sporo . Podajemy najlepiej z razowym chlebem ,.