Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wołowa polędwica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczna wołowa polędwica z jabłkiem

Wołowa polędwica Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wołowa polędwica

 

Sposób przygotowania:

Wołowa polędwica
Z oliwy, octu, miodu, musztardy, pieprzu i skórki z cytryny przygotowujemy marynatę, którą zalewamy dokładnie oczyszczoną polędwicę. Czosnek kroimy w cienkie talarki, cebulę w ćwiartki talarków i dodajemy do mięsa wraz z tymiankiem, liściami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny (kilka razy w tym czasie mieszamy). Po upływie tego czasu samą polędwicę podsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Po około 10- 15 minutach dodajemy warzywa wraz z marynatą oraz odrobinę wody i dusimy 5-10 minut, po czym dorzucamy obrane i pokrojone w 16 winne jabłko. Dusimy dalej, a gdy jabłka będą już miękkie, solimy mięso. Gotową polędwicę kroimy w plastry tuż przed podaniem.
Wołowa polędwica
Czosnek kroimy w cienkie talarki, cebulę w ćwiartki talarków i dodajemy do mięsa wraz z tymiankiem, liściami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym, dokładnie mieszamy.
Wołowa polędwica
dorzucamy obrane i pokrojone w 16 winne jabłko. Dusimy dalej, a gdy jabłka będą już miękkie, solimy mięso.