Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rolada z mięsa wołowego z nadzieniem z tartej kalarepki, żółtego sera, wędzonego boczku i cebuli... Bardzo smaczna propozycja na obiad:)

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem

Składniki:

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem

 

  • 1/2 kalarepki
  • 4 duże plastry wędzonego boczku
  • 10 dkg żółtego sera
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 50 dkg wołowiny (duży płat)
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • olej do smażenia
  • 3 czubate łyżeczki przyprawy do mięs

Sposób przygotowania:

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem

Etap 1

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach kalarepka.

Kalarepkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do miski.

Etap 2

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem
Pokrojony boczek i cebula jajko ser i przyprawy dodane do kalarepki.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i boczek pokroić w kostkę. Do kalarepki dodać boczek, cebulę, tarty ser, jajko, trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać.

Etap 3

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem
Rozbite tłuczkiem mięso przyprawione i posmarowane musztardą.

Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Jak płat mięsa jest nieforemny, można go przekroić na dwie części i zrobić dwie mniejsze rolady (ja tak właśnie zrobiłam).

Etap 4

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem
Przygotowany farsz rozłożony na przyprawionym mięsie.

Na mięsie rozłożyć przygotowany farsz.

Etap 5

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem

Zwinąć ścisłą roladę (lub dwie mniejsze), spiąć wykałaczkami.

Etap 6

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem

Nadziane mięso kłaść na rozgrzany na patelni olej, z obu stron posypać przyprawą do mięs.

Etap 7

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem

Mięso z obu stron mocno zrumienić. Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody.

Etap 8

Wołowa rolada z kalarepką, boczkiem i serem

Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody. Gotową roladę odłożyć na kilkanaście minut, następnie podzielić na porcje.