Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Wołowa rolada z kurkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Rolada z wołowiny z nadzieniem z podsmażonych z cebulką świeżych kurek i salami, z nutką musztardową...

Wołowa rolada z kurkami

Składniki:

Wołowa rolada z kurkami

 

  • 1/2 dużej cebuli
  • masło do smażenia
  • 60 dkg świeżych kurek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 40 dkg wołowiny (duży plaster)
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 jajko
  • 4 plastry salami z indyka
  • olej do smażenia
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 kostka mięsna

Sposób przygotowania:

Wołowa rolada z kurkami

Etap 1

Wołowa rolada z kurkami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na maśle.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle.

Etap 2

Wołowa rolada z kurkami
Pokrojone kurki dodane do cebuli i usmażone.

Kurki oczyścić, opłukać, dowolnie pokroić, dodać do cebuli, usmażyć je, doprawić lekko solą i pieprzem, przestudzić.

Etap 3

Wołowa rolada z kurkami
Rozbite mięso oprószone przyprawami i posmarowane musztardą.

Plaster wołowiny rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą.

Etap 4

Wołowa rolada z kurkami
Całe jajko wbite do podsmażonych i przestudzonych grzybów.

Do przestudzonych grzybów wbić jajko, dokładnie wymieszać.

Etap 5

Wołowa rolada z kurkami

Na mięsie ułożyć plastry salami, na tym rozłożyć grzyby.

Etap 6

Wołowa rolada z kurkami

Zwinąć w ścisłą roladę, spiąć wykałaczkami.

Etap 7

Wołowa rolada z kurkami

Roladę kłaść na rozgrzany na patelni olej, z obu stron posypać przyprawą do mię. Mięso z każdej strony zrumienić.

Etap 8

Wołowa rolada z kurkami

Do zrumienionego mięsa wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną.

Etap 9

Wołowa rolada z kurkami

Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody. Gotową roladę podzielić na porcje i podawać.


Tagi:

rolada