Wolowanciki z nadzeniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smakowite wolowanciki z pysznym nadzieniem

Wolowanciki z nadzeniem

Składniki:

Wolowanciki z nadzeniem

 

  • Składniki:
  • 27 dag mąki luksusowej
  • 1/2 jajka
  • woda
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • 1 kostka masła
  • 1 białko
  • 1 jajko do smarowania
  • Nadzienie:
  • 25 dag owoców
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • Krem 1:
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • Krem 2:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • esencja rumowa

 

Sposób przygotowania:

Wolowanciki z nadzeniem
Przygotowanie: Przygotować ciasto wg przepisu " rurki francuskie z kremem". Rozwałkować ciasto do grubości 1 centymetra i wyciąć okrągłą karbowaną foremką krążki.Z połowy krążków wykrajać małą foremką ( lub kieliszkiem ) środki.Całe krążki posmarować białkiem na całej powierzchni i położyć na nich wycięte kółeczka. Wolowanciki ułożyć na blachach,posmarować rozmąconym jajkiem i piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-300s.c) około 15 minut.Upieczone i ostudzone napełnić surowymi owocami wymieszanymi z cukrem pudrem lub ubitą śmietaną z cukrem i przybrać owocami.Można też ciastka napełnić kremem maślanym,który należy przyrządzić następująco: podgrzać jajko z cukrem i ubić na pulchną masę.Utrzeć masło i nie przerywając ucierania stopniowo dodawać ubitą masę jajową,spirytus i esencję rumową.

Tagi:

jajko jajka