SUPERPRZEPIS

Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 36
Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą Więcej zdjęć (3)

Klopsiki ze zmielonej wołowiny w pikantnym sosie ze świeżych, smażonych pomidorów smakują wyśmienicie. Dodatek kukurydzy osładza i jednocześnie łagodzi ostrość pikantnego sosu.

Składniki:

Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą

KLOPSIKI:

SOS POMIDOROWY:

  • 5 dużych pomidorów
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
  • słodka papryka mielona
  • sól
  • pieprz czarny
  • świeży szczypiorek

Sposób przygotowania:

Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą

ETAP 1:

Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą
Rozdrobnione pieczarki ostudzić i dodać do wołowiny z resztą składników.

Umyte pieczarki drobno posiekać nożem lub przy użyciu rozdrabniacza. Wrzucić na patelnię i smażyć, aż woda z nich wyparuje. Ostudzone dodać do wołowiny. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Ja przepuściłam je przez maszynkę dwa razy. Dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz.

ETAP 2:

Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą
Uformowane klopsiki smażyć na rozgrzanym oleju.

Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć.

ETAP 3:

Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą
Dymkę zeszklić razem z czosnkiem na patelni po smażonych klopsikach.

Pomidorom naciąć nożem krzyżyki, zanurzyć we wrzątku i po minucie zmienić wodę na zimną. Ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę, usuwając twardy środek. Dodatkowo wyjęłam całą wodnistą część z nasionami i przecedziłam przez sitko, żeby nie było pestek.
Na patelni, na której smażyły się klopsiki, wrzucić drobno posiekaną dymkę i rozgnieciony czosnek.

ETAP 4:

Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą
Do sosu pomidorowego wsypać kukurydzę i wymieszać.

Do podsmażonej dymki, dołożyć skrojone pomidory. Chwilę podsmażyć, po czym dodać koncentrat pomidorowy, sok spod pomidorów i dobrze doprawić. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać i przypominać sos, wsypać kukurydzę. Dołożyć klopsiki i dusić wszystko jeszcze przez 15 min. Przed podaniem można posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)


Tagi:

dania mięso