patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 624]

Wołowe kotleciki z zarodkami pszennymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone wołowe kotleciki z pieczarkami i serem żółtym oraz natką pietruszki. Idealne na obiad, do bułek i nie tylko.

Wołowe kotleciki z zarodkami pszennymi Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Wołowe kotleciki z zarodkami pszennymi

 

  • 350 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu BBQ
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 8 pieczarek
  • 2 plastry sera żółtego

Sposób przygotowania:

Wołowe kotleciki z zarodkami pszennymi
Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajka,oraz przyprawy i sos bbq. Następnie dodaję zarodki pszenne. Natkę pietruszki myję i drobno siekam dodaję do miseczki z mięsem.

Mięso dokładnie wyrabiam. Pieczarki myję i drobno siekam. Ser w plastrach drobno siekam.

Z mięsa formuję kotleciki wielkości dłoni. W środku robię dołek. Kładę pieczarki i posypuję serem. Piekę w 180 stopniach przez 30 min.

Podaję z ziemniakami, kaszą, ryżem.
Wołowe kotleciki z zarodkami pszennymi
Do miski przekładam mięso mielone wołowe oraz jajka.
Wołowe kotleciki z zarodkami pszennymi
Następnie dodaję pozostałe składniki oraz natkę.
Wołowe kotleciki z zarodkami pszennymi
Mięso dokładnie meszam ze sobą z natką pietruszki.
Wołowe kotleciki z zarodkami pszennymi
Formuję kotleciki i robię dołek w mięsie.
Wołowe kotleciki z zarodkami pszennymi
Następnie dodaję pieczarki.
Wołowe kotleciki z zarodkami pszennymi
Dodaję ser żółty.

Tagi:

mięso danie