Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Pyszne pulpety z wołowiny z dodatkiem sera ricotta połączone z aromatycznym, ziołowym sosem chimichurri to świetna propozycja na szybki, letni obiad, polecam :)

Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie

 

  • 500 gram mielonego mięsa wołowego
  • 250 gram ricotty
  • 2 łyżki startego na tarce parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Skórka otarta z ½ cytryny
  • Sól, pieprz
  • Sos chimichurri:
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść świeżego oregano
  • 1 garść świeżej kolendry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • Sól, pieprz
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie
Do blendera wkładamy natkę pietruszki, kolendry i liście oregano, dodajemy pokrojony czosnek, chilli, kmin rzymski i blendujemy wszystko.

Do blendowanych ziół delikatnym strumieniem wlewamy oliwę i blendujemy aż do połączenia się składników. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

Mięso przekładamy do miski, po środku robimy wgłębienie dodajemy ser ricottę i tarty parmezan. Do mięsa wbijamy jajka i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę z cytryny i przyprawy czyli sól i pieprz.

Mięso dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety i smażmy je na złoty kolor po 4-6 minut z każdej strony.

Usmażone pulpety serwujemy gorące polane sosem chimichurii, smacznego :)  
Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie
Mięso łączymy z serem ricottą i parmezanem, jajkami, czosnkiem i przyprawami
Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie
Mięso wyrabiamy i formujemy dłońmi pulpety
Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie
Smażymy je na złoty kolor na patelni po 4-6 minut z każdej strony
Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie
Oregano, pietruszkę, kolendrę, czosnek, papryczkę chilli blendujemy razem z oliwą i przyprawami

Tagi:

danie mięso