Wołowina duszona, faszerowana chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wołowinka duszona z chrzanem pychota

Wołowina duszona, faszerowana chrzanem

Składniki:

Wołowina duszona, faszerowana chrzanem

 

  • Składniki:
  • 1,3 kg mięsa wołowego(zrazowa)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka gęstej śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cytryna
  • sól
  • żółtka, 1 łyżka bułki tartej, 3 łyżki chrzanu(gotowego), 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli.

 

Sposób przygotowania:

Wołowina duszona, faszerowana chrzanem
Przygotowanie:
Mięso umyć, posypać solą i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do rondla i zalać pół szklanki wrzącej wody. Dusić 1,5 godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. Przygotować farsz: masło utrzeć z żółtkami, solą i cukrem. Dodać bułkę tartą i chrzan. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je i ostrym nożem naciąć od góry do połowy wysokości(wzdłuż włókien). Cytrynę umyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Z obu stron nacięcia włożyć plasterki cytryny, a pośrodku nałożyć farsz. Mięso ponownie włożyć do rondla, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze 15 minut.

Tagi:

mięso tarta