mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Wołowina duszona w alkoholu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszna wołowina tylko dla dorosłych :)

Wołowina duszona w alkoholu

Składniki:

Wołowina duszona w alkoholu

 

  • 750g wołowiny na gulasz
  • 800g pomidorów krojonych z puszki
  • 230g pieczarek
  • 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżka octu winnego z białego wina
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cienki kawałek skórki z pomarańczy
  • 50 g szynki parmeńskiej
  • 12 czarnych oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Wołowina duszona w alkoholu
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i posiekać. Wołowinę pokroić w kostkę. W misce wymieszać wino, brandy, ocet winny, cebule, marchewkę, czosnek, ziarna pieprzu, tymianek, rozmaryn, natkę pietruszki, liść laurowy i odrobinę soli. Do przygotowanej marynaty włożyć wołowinę, dokładnie wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc. Piekarnik rozgrzać do 150stopni. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Wołowinę osączyć, ale nie wylewać marynaty, osączyć ręcznikiem papierowym. 1 łyżkę oliwy z oliwek rozgrzać w naczyniu żaroodpornym i smażyć partiami mięso na średnim ogniu przez 3-4minuty z każdej strony. Przekładać łyżką cedzakową na talerz. Całą usmażoną wołowinę umieścić z powrotem w naczyniu żaroodpornym, dodać pomidory razem z sokiem, pieczarki i skórkę z pomarańczy. Wlać marynatę. Wszystko zagotować, zakryć i wstawić do piekarnika na 2,5 godziny. Szynkę pokroić w plasterki. Naczynie wyjąć z piekarnika, dodać szynkę i oliwki, delikatnie wymieszać i wstawić ponownie do piekarnika na 30 minut. Danie podawać w naczyniu, w którym się piekło. Smacznego!!!