cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Wołowina duszona z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

wołowina z ziemniakami

Wołowina duszona z ziemniakami

Składniki:

Wołowina duszona z ziemniakami

 

  • 300-400 g wołowiny (najlepiej polędwicy wołowej),
  • 3 cebule,
  • 600 g ziemniaków,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 2 szklanki bulionu wołowego,
  • musztarda,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wołowina duszona z ziemniakami
Wołowinę umyć, pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem do mięsa. Kotlety posmarować musztardą. W rondlu stopić pokrojony w kostkę boczek. Dodać obrane, pokrojone w plasterki ziemniaki i cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na cebulę ułożyć mięso, osolić, zalać bulionem lub wodą, przykryć, dusić na małym ogniu około 30 minut.

Przed podaniem udekorować posiekaną zieleniną.