zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Wołowina korzenna i maślane cebulki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczna wołowina, delikatny sos, do tego młode warzywka, czyli obiad jesienny idealny ;-)

Wołowina korzenna i maślane cebulki

Składniki:

Wołowina korzenna i maślane cebulki

 

  • 600 g wołowiny (łopatka)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • garść małych młodych marchewek
  • 250-300 ml aromatycznego bulionu (użyłam warzywnego z tymiankiem)
  • pieprz w ziarenkach
  • 3 cm kawałek kory cynamonu
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • sól do smaku

 

  • Cebulka:
  • 10 małych cebulek
  • szczypta soli
  • szklanka bulionu
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowina korzenna i maślane cebulki
Usuwamy z mięsa żylaste i tłuste części , u mnie w sumie nie było tego dużo - wybierajcie chude kawałki mięsa. Kroimy je w kawałki, skrapiamy olejem/oliwą aby przyprawy dobrze przywarły, posypujemy pieprzem, cynamonem mielonym i majerankiem. Zakrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 1 godziny (najlepiej dłużej). Po tym czasie mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oleju. Kiedy się zrumieni zalewamy bulionem. Najlepiej wszystko wykonać w naczyniu z grubym dnem, w którym będziemy dalej dusić mięso. Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę (jeśli bardzo mała nie musimy jej kroić). Dodajemy listek, ziele i ząbek czosnku. Wlewamy sos sojowy. Dusimy ok. godziny, w razie potrzeby uzupełniamy bulionem. Na koniec duszenia wlewamy śmietankę ( ja dałam odrobinę, jeśli lubicie bardziej kremowy sos może być więcej). Jak już mięso będzie prawie gotowe: Cebulkę obieramy, gotujemy w osolonym bulionie bardzo krótko, nawet nie 5 minut, tak by się nie rozpadała, a jedynie zachartowała. Odsączamy dobrze. Rozgrzewamy na patelni olej z masłem, sypiemy odrobinę cukru, po chwili wrzucamy nasze cebulki i smażymy ok. 5 minut, są lekko ozłocone, lekko miękną ale nadal pozostają al dente.

Tagi:

sosy wołowina