blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Wołowina na ostro z alkoholową nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Wołowina na ostro  z alkoholową nutką

Składniki:

Wołowina na ostro z alkoholową nutką

 

  • 1/2 kg polędwicy wołowej
  • 1 kg giczy wołowej lub cielęcej
  • spory kieliszek winiaku lub brandy
  • 2 cebule
  • 2 strąki papryki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Wołowina na ostro z alkoholową nutką
Polędwicę wołową opłucz, pokrój na plastry, skrop alkoholem i odstaw. Porąbaną na kawałki gicz oprósz solą, papryką, obsmaż na 4 łyżkach oliwy, włóż do brytfanki, podlej 2 szklankami wody, nakryj i piecz ok. 60 min w temp. 200 st. C, 15 min przed końcem pieczenia dodaj pokrojoną cebulę, paprykę, marchew, selera (uzupełnij wodę, jeśli wyparowała) i piecz dalej. Rozgrzej masło z resztą oliwy i obsmaż polędwicę z obu stron (6-7 min), wyłóż razem z giczą i warzywami na półmisek.Sos z pieczenia i marynatę z mięsa podgrzej, mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej do sosu, zagotuj, przypraw, polej mięsa.