haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Wołowina po burgundzku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Eleganckie francuskie danie na specjalne okazje.Wołowina w winie z pieczarkami.

Wołowina po burgundzku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina po burgundzku

 

 

Sposób przygotowania:

Wołowina po burgundzku
Mięso pokroić w słupki, zalać wiśniówką i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.Następnie obsmażyć mięso na oliwie z masłem do zrumienienia, dodać pokrojona cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Oprószyć mąką i dusić ok 10 minut. Po tym czasie wlać bulion i wino, a po odparowaniu (ok 10 minut bez przykrycia) pomidory z puszki. Doprawić ziołami sola pieprzem i papryką. Dusić ok 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. W tym czasie pieczarki umyć pokroić w ćwiartki i podsmażyć i po upływie czasu duszenia wrzucić do mięsa. Dusić jeszcze 15 minut. Podawać z kluseczkami albo pieczywem.
Wołowina po burgundzku
Etap 1
Wołowina po burgundzku
Etap 2
Wołowina po burgundzku
Etap 3
Wołowina po burgundzku
Etap 4