Wołowina po burgundzku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczna wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Składniki:

Wołowina po burgundzku

 

  • Składniki:
  • Mięso wołowe 1500g
  • Smalec lub oliwa 30g
  • Przecier pomidorowy 6-g
  • Boczek 200g
  • Grzyby 200g
  • Sól oraz pieprz 2g
  • Cebula 150g
  • Mąka 30g
  • Czosnek 2g
  • Wino czerwone
  • Zielona pietruszka 8g
  • Tymianek i liść laurowy 2g

Sposób przygotowania:

Wołowina po burgundzku
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć,osączyć i pokrajać w plastry.Boczek pokrajać w paski i obsmażyć.
Cebulę pokrajać na części i razem z mięsem zarumienić na tłuszczu,oprószyć mąką,dodać zmiażdżony czosnek,przecier z pomidorów,przyprawy,boczek,zalać winem tak,aby przykryć mięso.
Do wina można dolać połowę wody.Zabarwić sosem karmelowym,gotować pod przykryciem 2 godziny.Grzyby ( pieczarki) dokładnie umyć i osączyć.Zebrać tłuszcz z mięsa do rondelka,dodać grzyby i dusić około 20 minut.Podawać z mięsem posypane zieloną pietruszką.

Tagi:

mięso grzyby