czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Wołowina po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Orientalne danie z makaronem ryżowym i marynowaną wołowiną, to smaczne urozmaicenie codziennego menu :)

Wołowina po chińsku

Składniki:

Wołowina po chińsku

 

  • 200 g mięsa wołowego
  • 100 g makaronu błyskawicznego
  • po kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 marchewki
  • 1 dymka
  • garść grzybów mun

marynata:

  • 3 łyżki sosu teryiaki
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu chili-czosnkowego
  • 1 łyżka przyprawy do kuchni chińskiej

Sposób przygotowania:

Wołowina po chińsku
Cebulę dymkę posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty - przyprawami i sosami. Lekko zmrożoną wołowinę pokroić na bardzo cienkie plasterki. Wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić do lodówki. 

Grzyby mun namoczyć w wodzie, a jak napęcznieją pokroić w paski. Marchewkę, cukinię i paprykę pokroić w zapałkę. 

Paski mięsa podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć z patelni. Wrzucić warzywa, podsmażyć, dodać mięso. Wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut. 

Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wyłożyć na talerz razem z warzywami. Posypać dymką. 

Smacznego :)