Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wolowina po tajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rozgrzać olej na dużej patelni lub woku i podsmażyć czosnek, imbir i paprykę chili przez

Wolowina po tajsku

Składniki:

Wolowina po tajsku

 

  • łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku rozdrobnione

 

  • 2,5 cm korzeń imbiru, obrany i posiekany

 

 

  • 500g mielonej wołowiny

 

  • 330 ml Mleczka Kokosowego

 

  • łyżka sosu rybnego

 

  • łyżeczka sosu sojowego ciemnego

 

  • pęczek cebulki dymki posiekać

 

  • łyżka świeżych, posiekanych liści kolendry

Sposób przygotowania:

Wolowina po tajsku
Rozgrzać olej na dużej patelni lub woku i podsmażyć czosnek, imbir i paprykę chili przez ok. 30 sekund. Dodać wieprzowinę i smażyć aż się zarumieni (przez 4-5 minut). Następnie dodać mleczko kokosowe, sos rybny i całość zagotować. Dusić na małym ogniu przez 15 minut często mieszając. Dodać dymkę, kolendrę i gotować przez kolejną minutę. Podawać z ryżem przybrane dymką i kolendrą.