Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Wołowina po wietnamsku

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mięso pokroić w cienkie paseczki długości ok 5 cm. Rozgrzać połowę oleju na patelni i

Wołowina po wietnamsku

Składniki:

Wołowina po wietnamsku

 

  • 500 g steku wołowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl posiekanej dymki
  • 500 g pokrojonych pędów bambusa z puszki
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1/4 szkl nasion sezamu

Sposób przygotowania:

Wołowina po wietnamsku
Mięso pokroić w cienkie paseczki długości ok 5 cm. Rozgrzać połowę oleju na patelni i smażyć mięso przez minutę, następnie zdejmujemy z patelni. Rozgrzawamy pozostały tłuszcz i podsmażamy dymkę i pędy bambusa 3 minuty. Dodać sól, sos rybny i dusimy jeszcze 5 minut mieszając. Dodac czosnek i dusić kolejne 2 minuty. Wrzucić mięso znów na patelnię i smażyć aż będzie miękkie. Zdjać z ognia, dodać sezam, wymieszać i podać od razu.