Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 717]

Wołowina stir fry z brokułami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny, szybki obiad w stylu azjatyckim czyli wołowina stri fry z brokułami poleca się nie tylko zabieganym.

Wołowina stir fry z brokułami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina stir fry z brokułami

 

  • 500 gram udźca wołowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • Sos:
  • ½ szklanki domowego bulionu wołowego lub drobiowego
  • ¼ szklanki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki wina ryżowego lub sherry
  • 1 nieduży brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 5 plasterków imbiru
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Wołowina stir fry z brokułami
Udziec kroimy w cienkie plasterki a następnie w paseczki. W miseczce łączymy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i marynujemy je minimum 30 minut.

W międzyczasie czosnek i chilli kroimy w plasterki, imbir w zapałki, siekamy szczypiorek. Brokuł oczyszczamy dzielimy na różyczki. W miseczce łączymy bulion, sos sojowy, sos ostrygowy, sherry i cukier. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim partiami mięso – każdą porcję około 2 minut.

Na patelnie wkładamy posiekany czosnek, imbir i chilli – smażymy 1 minutę. Dodajemy mięso, brokuły i zalewamy wszystko sosem gotujemy 5 minut stale mieszając. Sos doprawiamy do smaku sosem sojowym i cukrem.

Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem i serwujemy np. z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego.

Wołowina stir fry z brokułami
Udziec kroimy w cienkie plasterki a następnie w paseczki. W miseczce łączymy sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i marynujemy je minimum 30 minut.
Wołowina stir fry z brokułami
W międzyczasie czosnek i chilli kroimy w plasterki, imbir w zapałki, siekamy szczypiorek.
Wołowina stir fry z brokułami
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim partiami mięso – każdą porcję około 2 minut.
Wołowina stir fry z brokułami
Na patelnie wkładamy posiekany czosnek, imbir i chilli – smażymy 1 minutę. Dodajemy mięso, brokuły i zalewamy wszystko sosem gotujemy 5 minut stale mieszając. Sos doprawiamy do smaku sosem sojowym i cukrem.