Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wołowina w pomidorach (Chiny)

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Połączyć składniki marynaty i wymieszać dokładnie z mięsem. Odstawić na 20 minut.

Wołowina w pomidorach (Chiny)

Składniki:

Wołowina w pomidorach (Chiny)

 

  • 25 dag steku wołowego bez kości
  • 3 pomidory
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z łyżeczką wody
  • 5 łyżek oleju do smażenia na marynatą:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Wołowina w pomidorach (Chiny)
Połączyć składniki marynaty i wymieszać dokładnie z mięsem. Odstawić na 20 minut. Zagotować wodę w niewielkim garnku, sparzyć pomidory, wyjąć, osuszyć i zdjąć skórkę. Przeciąć na pół, każdą połówkę pokroić na 4 części. W woku rozgrzać 3 łyżki oleju. Włożyć mięso i smażyć, mieszając około 2 minuty. Wyjąć mięso na talerz. Ponownie rozgrzać w woku 2 łyżki oleju. Włożyć posiekaną cebulkę i smażyć przez kilkanaście sekund, dodać pomidory, sól i cukier, dalej mieszać, aż pomidory puszczą sok. Dodać wołowinę, wlać mąkę wymieszaną z wodą. Dalej gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem.