SUPERPRZEPIS

Wołowina z baklażanem i ziemniakami

  • 13
  • Netka Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Wołowina z baklażanem i ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Pyszna potrawa mięsno-warzywna przygotowana we frytkownicy Tefal ActiFry

Składniki:

Wołowina z baklażanem i ziemniakami

  • 200 g pokrojonej w kostkę młodej wołowiny

  • 200 g pokrojonego w kostkę razem ze skórką bakłażana

  • 1 łyżeczka przyprawy curry

  • 2 miarki (łyżki) oliwy z oliwek

  • Szczypta oregano

  • Szczypta tymianku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 czerwona cebula

  • 1 łyzka przecieru pomidorowego

  • Woda

  • Sól oraz pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wołowina z baklażanem i ziemniakami

Wołowinę mieszamy z łyżką oliwy,przekładamy na patelnię frytkownicy Tefal ActiFry,włączamy czas smażenia na 5-7 minut.Ziemniaki z bakłażanem mieszamy z drugą łyżką oliwy,papryką,curry,ziołami i pozostalymi przyprawami.Nie solimy i nie pieprzymy.Cebulę kroimy w krążki.Po upływie 10 minut dodajemy do wołowiny cebulę i podsmażamy jeszcze ok.5 minut,potem dokładamy ziemniaki z bakłażanem i przyprawami,pokrojony w malutką kosteczkę czosnek,dolewamy ok.150 ml wody i włączamy czas smażenia na 25 minut,pamiętamy by od czasu do czasu sprawdzić czy składniki są równomiernie rozłożone,jeśli nie,otwieramy pokrywę i drewniana łopatką rozprowadzamy je na patelni.Po upływie czasu smażenia dodajemy czerwoną fasolę,przecier pomidorowy rozrobiny z 150 ml wody,solimy i pieprzymy,mieszamy delikatnie i włączamy frytkownicę na następne 10 minut.Podajemy z pieczywem albo makaronem.Smacznego:)

Redakcja poleca: