Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Wołowina z brukselką w sosie schabowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Znakomity pomysł na wołowinkę, która często gości na moim stole, szczególnie w niedzielę

Wołowina z brukselką w sosie schabowym

Składniki:

Wołowina z brukselką w sosie schabowym

 

  • 1,2 kg. wołowiny
  • sól i pieprz
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 75 dag. brukselki
  • 25 dag. marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 5 dag. masła
  • 1 jabłko
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki chrzanu
  • 10 dag. śmietanki

Sposób przygotowania:

Wołowina z brukselką w sosie schabowym
Zagotuj 2l. wody. Dodaj cebulę, listki laurowe, lekko przypraw i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 i 1/2h.
W tym czasie oczyść brukselkę, marchewki i pietruszki, pokrój w plastry. W garnku stop połowę masła. Wrzuć warzywa i podduś. Zalej 1/2 szkl. wody. Przypraw, duś 15min.
Mięso wyjmij, nie dopuść do ostygnięcia. Jabłka obierz i zetrzyj. Masło oprósz mąką i zasmaż. Mieszając, rozprowadź 1/2l. wywaru z mięsa. Dodaj starte jabłka, chrzan i śmietanę. Przypraw.
Mięso pokrój w plastry, ułóż na jarzynach, polej sosem.