Tygrys B

Tygrys B

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Wołowina z chutney i serem kozim, z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 700
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Resztę chutney można wieczorkiem do winka z dojrzewającymi serami zjeść ;) Można też na kanapkę położyć

Wołowina z chutney i serem kozim, z kaszą jaglaną

Składniki:

Wołowina z chutney i serem kozim, z kaszą jaglaną

 

  • 2 steki z antrykotu
  • ser kozi w krążkach do zapiekania (może być też twarożkowy)
  • kasza jaglana
  • miód
  • 3 czerwone cebule
  • ocet winny
  • ocet balsamiczny
  • papryka czerwona
  • kminek
  • czosnek
  • pieprz kolorowy, sól
  • czerwone wino (ok 150ml)
  • olej rzepakowy
  • brązowy cukier
  • tajski sos chili słodko-ostry
  • winegret jabłkowy

Sposób przygotowania:

Wołowina z chutney i serem kozim, z kaszą jaglaną
Chutney: Kroimy cebulę i paprykę drobno i szklimy na patelni na oleju, dodajemy dużą łżkę cukru, łyżkę obtu winnego, 2 łyżki octu balsamicznego, wino i winegret jabłkowy. Dorzucamy kminek, doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy z olejem (łyżka), a potem zapiekamy z pokrojonym czosnkiem w piekarniku ok 40 min (180-200°C). Mięso oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Smażymy na oleju- ok 1 min z każdej strony. Glazura: miód, sos chili, ocet balsamiczny łaczymy w miseczce. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy glazurą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 3 min. Podajemy z kaszą. Na mięso kładziemy chutnej, a na to ser (można go wcześniej ciut podsmażyć na patelni teflonowej bez tluszczu, ale jeśli to twarożkowy ser kozi to nie trzeba).