Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wołowina z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2179

Mięso umyć, pokroić w kostkę i posypać pieprzem, solą oraz papryką.

Wołowina z kurkami

Składniki:

Wołowina z kurkami

 

  • 50 dag wołowiny
  • 25 dag kurek
  • 1 duża cebula
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 4 gałązki tymianku
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wołowina z kurkami
Mięso umyć, pokroić w kostkę i posypać pieprzem, solą oraz papryką. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso i smażyć kilka minut aż się zrumieni. Wtedy podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Kurki oczyścić i umyć. Cebulę obrać, przeciąć na pół i cienko pokroić. Grzyby i cebulę dodać do mięsa i dusić 15 min, a gdy kurki będą miękkie, na patelnię wlać smietanę wymieszaną z mąką i trzymać na małym ogniu jeszcze 8-10 min. Tymianek umyć, posiekać i posypać nim sos śmietanowy. Podawać ze świeżymi bułkami.

Tagi:

wołowina