Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Wołowina z pak choi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Świętna propozycja na szybką kolację, którą zamierzamy spędzić w łóżku oglądając swój ulubiony film. Szybkie, aromatyczne i zdrowe :)

Wołowina z pak choi

Składniki:

Wołowina z pak choi

 

  • 400 gramów wołowiny np. z łopatki
  • Marynata:
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Kieliszek wódki
  • Kieliszek słodkiego wina
  • 2 żabki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 papryczka chilli posiekana
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • ½ łyżeczki skóry otartej z limonki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
  • Warzywa
  • 2 kapusty pak choi
  • 1 cebula czerwona
  • ½ cebuli białej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki

 

Sposób przygotowania:

Wołowina z pak choi
Mięso myjemy, osuszamy kroimy w paski. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą w miseczce, po czym do gotowej marynaty wkładamy pokrojone mięso i marynujemy je minimum 15 minut. W międzyczasie kroimy warzywa. Paprykę kroimy w paski. Cebulę w piórka, a kapustę pak choi w dość grube paski. Mięso wyjmujemy z marynaty, marynatę zachowujemy. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub woku od 3-6 minut ( w zależności od stopnia wysmażenia mięsa ), usmażone mięso przekładamy na miseczkę. Na patelnie wrzucamy teraz pokrojoną cebulę i chwilę ja przesmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i wlewamy marynatę. Całość dusimy 3 minuty, po tym czasie dodajemy mięso mieszamy – dusimy 1 minutę. Przekładamy wszystko na talerz. Serwujemy z ryżem.