SUPERPRZEPIS

Wołowina z sosem jeżynowym

  • 4
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Wołowina z sosem jeżynowym Więcej zdjęć (5)

Pyszna pieczona wołowina z aromatycznym sosem jeżynowym to przepyszna propozycja na rodzinny obiad :) Polecam :)

Składniki:

Wołowina z sosem jeżynowym

 

 

  • Na sos:
  • 120 g jeżyn
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średniej wielości cebula
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • sol
  • pieprz
  • 1 szklanka wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki powideł lub dżemu z jeżyn

Sposób przygotowania:

Wołowina z sosem jeżynowym
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, polać octem winnym, natrzeć solą, pieprzem, papryką. Dodać listki laurowe, ziarenka jałowca, obrany czosnek oraz cebulę, rozmaryn. Tak przygotowane przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

Wołowinę wraz z przyprawami przełożyć do naczynia w kto rej będzie pieczona ( ja piekłam w żeliwnym naczyniu), wstawić do piecyka i piec w 180 C przez około 2-3 godziny. 

Po upieczeniu ściągnąć siatkę. 

Sos jeżynowy:

Na patelnię wlewamy 2 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenia mięsa, na rozgrzany kładziemy drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone łodygi selera, lekko zrumieniamy, dodajemy pokrojone pomidorki, wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Następnie dodajemy jeżyny, doprawiamy sola i pieprzem, gotujemy kolejne 5 minut , potem dodajemy powidła lub dżem jeżynowy (jeśli takiego nie posiadamy, można go zastąpić dżemem z porzeczki lub żurawiny), przeciśnięte ząbki czosnku i gotujemy następne 5 minut. Sos powinien lekko zgęstnieć. 

Składniki gotowego sosu jeżynowego można zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko ( ja tak właśnie zrobiłam).

Mięso kroimy w plastry, polewamy pysznym, aromatycznym sosem jeżynowym. Taka wołowina z sosem jeżynowym doskonale smakuje z kaszą kuskus.
Wołowina z sosem jeżynowym
Wołowinę z przyprawami wstawiamy na kilka godzin do lodówki
Wołowina z sosem jeżynowym
Z upieczonego mięsa wołowego ściągamy siatkę sznurkową
Wołowina z sosem jeżynowym
Do warzyw dodajemy jeżyny, potem dżem jeżynowy
Wołowina z sosem jeżynowym
Przetarty przez sitko, pyszny sos jeżynowy