basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Wołowinka młoda w własnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest znakomitą potrawą,miękką i aromatyczną.Jest zrobiona z młodej wołowiny.

Wołowinka młoda w własnym sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wołowinka młoda w własnym sosie

 

  • wołowinka pieczeniowa młoda 1 kg
  • cebula 2 szt
  • pieprz mielony 3 szczypty
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • jarzynka 2 szczypty
  • majeranek 2 szczypty
  • sól według uznania
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • liść laurowy 3 listki
  • smalec 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Wołowinka młoda w własnym sosie
Wołowinę kroje w plastry,lekko rozbijam, posypuje przyprawami,przykrywam i wstawiam do lodówki na całą noc.Na patelni rozgrzewam tłuszcz i obsmażam przyrządzoną wołowinę na złoty kolor.Obsmażoną wołowinę przekładam do rondla, podlewam niewielką ilością wody, dodaję liść laurowy,ziele angielskie i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa. Na tłuszczu na którym opiekałam wołowinę podsmażam cebulę pokrojoną i dodaję do wołowiny.Jeśli jest konieczność to jeszcze dodaję przypraw według uznania.Gdy wołowina jest miękka, podaję ją z ziemniakami i dowolną surówką. Życzę smacznego.
Wołowinka młoda w własnym sosie
zdjęcie gotowego dania