zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Wołownia w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wołownia w czerwonym winie

Wołownia w czerwonym winie

Składniki:

Wołownia w czerwonym winie

 

  • 1kg pieczeni wolowej
  • 1 gicz cielecej
  • peczek cebuli dymki
  • 2 zabki czosnku
  • 2 marchewki
  • 5-6 galazek tymianku
  • lisc laurowy
  • skorka pomaranczowa
  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 30ml oleju

Sposób przygotowania:

Wołownia w czerwonym winie
Mieso pokroic w mala kostke, marchew w plasterki.Zalac winem, dodac wycisniety czosnek.Wstawic na jedna dobe do lodowki.Nastepnego dnia mieso osaczyc z marynaty, nie wylewac jej.Mieso obsmazyc na silnym ogniu.Wyjac je, a do garnka wrzucic cebulki.Gdy sie przyrumienia,ponownie wlozyc mieso,dodac marynate,maarchew,gicz,ziola,pieprz,skorke pomaranczowa.Doprowadzic do wrzenia,nastepnie dusic na malym ogniu przez 3 godziny.Usunac ziola,mieso cielece wyjac,obrac z kosci, pokroic na kawalki, polaczyc z wolowina. podawac z makaronem.