jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Wołowy obiad w kokilkach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 29

To pyszny obiad, do którego podania nie musimy używać dodatkowych talerzy:). Oczywiście zapiekankę możemy wykonać w jednym, dużym naczyniu żaroodpornym, ale taka wersja „mini zapiekanek” smakuje lepiej. Je się bowiem także oczami.

Wołowy obiad w kokilkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wołowy obiad w kokilkach

SKŁADNIKI

  • 800 gram mięsa wołowego mielonego (u mnie łopatka),
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 300 gram pieczarek
  • 1 kg ziemniaków
  • Olej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula wraz z szczypiorek,
  • 3 łyżki startego żółtego sera,
  • Ostra papryka do smaku,
  • Sól,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • vegeta do smaku,
  • Łyżka mała,
  • 3 łyżki mleka,
  • Szczypior do podania

Sposób przygotowania:

Wołowy obiad w kokilkach

ETAP 1

Wołowy obiad w kokilkach
Umyte i osuszone pieczarki kroimy w plasterki

Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki, smażymy i doprawiamy do smaku.
Kukurydzę odsączamy z zalewy

ETAP 2

Wołowy obiad w kokilkach
Wstępnie obsmażamy mięso

Cebulkę wraz z szczypiorek drobno kroimy i przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość obsmażamy.

ETAP 3

Wołowy obiad w kokilkach
Przygotowane mięso mielone z dodatkami umieszczamy kokilkach

Następnie dodajemy przygotowane pieczarki i kukurydzę. Całość chwilkę razem smażymy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy starty ser.

Masę mieloną wykładamy do przygotowanych kokilek do około 4/5 ich wysokości (dokładnie ugniatamy).

ETAP 4

Wołowy obiad w kokilkach
Mięso przykrywamy purre ziemniaczanym

Na wierzch wykładamy puree ziemniaczane. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie zapiekamy około 30 minut w 180°C do zrumienienia ziemniaków.

Po ich zrumienieniu kokilki wyjmujemy. Wierzch oprószamy szczypiorem i podajemy.

ETAP 5

Wołowy obiad w kokilkach
Ziemniaki wraz z masłem i mlekiem dokładnie rozcieramy

ZIEMNIACZANE PUREE:
Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Ciepłe i odcedzone należy utłuc z dodatkiem mleka i masła.

W ten sposób otrzymujemy puree ziemniaczane.