basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Wspaniała drożdżówka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest wspaniałą drożdżówką,cudownie pachnie i utrzymuje długo wilgotność.

Wspaniała drożdżówka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wspaniała drożdżówka

 

  • maka pszenna 70 kg.
  • żółtka 9 szt
  • cukier kryształ 7 łyżek
  • cukier waniliowy 1 szt
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • masło 20 dkg
  • rodzynki 2 garście
  • skórka cytrynowa kandyzowana 1 op
  • drożdże 10 dkg
  • mleko 1 szklankę
  • sól 2 szczypty

 

 

Sposób przygotowania:

Wspaniała drożdżówka
W naczyniu ubijam 8 żółtek z 5 łyżkami cukru, cukrem waniliowym,solą. Do głębokiej miseczki, wlewam ciepłe mleko, dodaję drożdże, mieszam do rozpuszczenia się drożdży.Następnie wsypuję mąkę pszenną, dodaję ubite do białości żółtka, sok wyciśnięty z jednej cytryny i skórkę otartą. Ciasto dokładnie wyrabiam.Masło 15 dkg rozpuszczam i zimne dodaję do ciasta.Na końcu, dodaję rodzynki i skórkę cytryny kandyzowaną.Ciasto wyrabiam do momentu, aż odchodzi od dłoni.Miseczkę z ciastem nakrywam i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie ja robię kruszonkę: 5dkg masła wkładam do miseczki, dodaję 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, mieszam do połączenia się składników.Kruszonka ma być sypka. Ciasto wyrośnięte, wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wierzch ciasta smaruję rozrobionym żółtkiem z 2 łyżeczkami mleka, posypując kruszonką. Ciasto piekę około 60 minut w 160 stopniach. Życzę smacznego.
Wspaniała drożdżówka
Etap 1
Wspaniała drożdżówka
Etap 2

Tagi:

mak