Dorcia

Dorcia

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Wstążki alla Bolognese Dorci

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne wstążki o włoskim smaku...

Wstążki alla Bolognese Dorci

Składniki:

Wstążki alla Bolognese Dorci

 

  • 300 g mięsa mielonego mieszanego wołowo-wieprzowego
  • 250 g makaronu
  • pomidory pokrojone w puszce
  • zioła świeże lub suszone (ja używam mrożonych)
  • parmezan ok 100 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz czarny kilka kropel cytryny papryka czerwona w proszku

Sposób przygotowania:

Wstążki alla Bolognese Dorci
Warzywa (marchewkę i seler) trzemy na grubych oczkach tarki,cebule kroimy w kostkę, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, pora w talarki,tak rozdrobnione wrzucamy na patelnie z rozgrzana oliwa(ok 2 łyżki stołowe). Podsmażamy podobnie jak do ryby po grecku ,mieszając  aby się nie przypaliło. Na koniec dodajemy pomidory z puszki i 2 łyżki koncentratu , mieszamy i smażymy jeszcze ok 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy następnie wrzucamy mięso, podsmażamy na złoty kolor , mieszając i rozdrabniając łopatką grudki. (ok 10 min). Następnie mięso przekładamy na patelnie z warzywami, lub do większego garnka ,dodajemy polowe ziół przewidzianych do potrawy ,troszkę soli,pieprzu ,paprykę w proszku, kilka kropel cytryny dusimy najlepiej pod przykryciem ok 1 godziny w miarę potrzeby podlewamy wrzątkiem aby się nie przypaliło w czasie kiedy sos się dusi nastawiamy wodę na makaron wodę solimy ,wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Najlepiej al dente. Makaron odcedzamy, trzymamy w cieple. Po godzinie duszenia sosu próbujemy smak,ewentualnie dosmaczamy wg własnego smaku czyli sól,cukier ,pieprz ew cytryna..dodajemy druga połowe ziół przewidziany przez nas do tej potrawy. Wszystko zależy od naszego gustu czy wolimy więcej tymianku,bazylii ,oregano czy z czegoś zrezygnujemy. Próbujemy po prostu jak najlepiej nam smakuje. Nawiasem mówiąc to mój ulubiony moment gotowania. Ja od niedawna dodaje do tej potrawy do środka parmezan co jest może profanacja ale sos się fajnie zagęszcza i ser nadaje ciekawy smak. Makaron wykładamy na ogrzany talerz danie polewamy sosem ,ozdabiamy zieleniną ,posypujemy jeszcze po wierzchu parmezanem ja użyłam dodatkowo do dekoracji i zdrowotności małych pomidorków Smacznego