Wstążki marchewkowe

Beatris offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1567
zdjęcia: 1 z 5
Wstążki marchewkowe
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem - doskonałe jako dodatek do obiadu.


trudność: łatwe
czas:

Wstążki marchewkowe - SKŁADNIKI:

  • 2 duże marchewki
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki ciemnego octu balsamicznego
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki - wg uznania
  • sól do smaku

Wstążki marchewkowe - PRZYGOTOWANIE:

Marchewki obrać, pokroić długie, cienkie plastry. Przełożyć je do garnka. Dodać do nich biały cukier, trochę pieprzu i przyprawy uniwersalnej, wlać mleko. Gotować pod przykryciem prawie do miękkości. Następnie je odcedzić. Na patelnię wlać olej, dodać do niego brązowy cukier. Podgrzewać, aż cukier się roztopi i zacznie karmelizować. Dodać do niego ocet i wymieszać. Cebulę pokroić w grube piórka, czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek wrzucić do karmelu, chwilę smażyć, aż się zeszklą. Wlać pół szklanki wody, dodać trochę soli. Gotować bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. Wstążki marchewki podzielić na porcje, ułożyć na talerzach. Na marchewce rozłożyć cebulę z czosnkiem. Masło roztopić, polać nim każdą porcję marchewki. Posypać posiekaną natką pietruszki.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wstążki marchewkowe  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Marchewka
Marchewkowe pęczotto Marchewkowa tarta Marchewkowiec z imbirem i cynamonem
Risotto w marchewce z boczku Kotleciki z ryżem i marchewką Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami
Marchewka z żółtą fasolką szparagową Eli Buraczki z marchewką Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką
Kurczak pieczony na warzywach Ciasto marchewkowe Marchewkowe z kremem grysikowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane