domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Wulzerbrot - szwajcarski chleb zawijany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny zawijany chleb szwajcarski, z chrupiącą skórką i niezwykle delikatnym miąższem, idealny na słono i słodko

Wulzerbrot - szwajcarski chleb zawijany

Składniki:

Wulzerbrot - szwajcarski chleb zawijany

 

 

  • płaska łyżeczka soli;

 

 

  • 300 ml ciepłej wody;

 

  • 2 łyżki oleju;

Sposób przygotowania:

Wulzerbrot - szwajcarski chleb zawijany
Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, wymieszać i zagniatać około 15 minut. Tak przygotowane ciasto będzie dość twarde, ale takie ma być. Włożyć do miski nasmarowanej olejem i przykryć folią, włożyć do lodówki na 12-14 godzin. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Ciasto ugniatać 10 minut, uformować wałek i skręcić 6-8 razy trzymając za jego końce. Położyć na blacie, przykryć ściereczką i odstawić na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku do 240 stopni. Chleb przełożyć na papier do pieczenia i razem z papierem na rozgrzaną blachę. Obok chleba postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą, para powoduje chrupkość skórki. Piec 25 minut. Studzić na kratce

Tagi:

chleb