gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wuzetka to pyszne ciasto na każdą okazję ...

Wuzetka

Składniki:

Wuzetka

 

  • 230 gram cukru
  • 50 gram margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka dżemu porzeczkowego
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1.5 łyżki kakao
  • 100 gram masła roślinnego
  • 200 gram serka homogenizowanego waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Wuzetka
Margarynę przekładamy do miski i ucieramy ze 130 gram cukru oraz jajkiem. Następnie dodajemy dżem, mleko, kakao, mąkę i proszek do pieczenia i całość ucieramy na jednolitą masę. Blachę średniej wielkości natłuszczamy i posypujemy bułą tartą, po czym wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180 stopni. Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy na dwie części i robimy krem - masło roślinne ucieramy ze 100 gram cukru. Dodajemy serek waniliowy i całość mieszamy na gładką masę. Krem wykładamy na pierwszy placek i przykrywamy drugim. Wuzetkę można polać polewą i udekorować bitą śmietaną.

Tagi:

jajko jajka