dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Wuzetka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo dobre ciasto z masą śmietankową.

Wuzetka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wuzetka

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 60 ml mleka
  • 2 łyż kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • krem:
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Ponadto:
  • spirytus
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Wuzetka
Oddzielamy białka od żółtek.Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i 4 łyżki zimnej wody. Dokładnie miksujemy. Następnie stopniową dodajemy żółtka. Do ciasta stopniową dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok 25 - 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Dzielimy na dwa placki. Śmietanę ubijamy na sztywną wraz z cukrem. Do śmietany dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę (dodajemy wystudzoną). Dokładnie mieszamy. Biszkopty skrapiamy spirytusem i przekładamy kremem. Wierzch oblewamy polewą czekoladową. Studzimy. Smacznego.
Wuzetka
Białka ubijamy wraz cukrem i zimną wodą.
Wuzetka
Do ubitych jajek dodajemy mąkę z proszkiem i kakao.
Wuzetka
Ubitą śmietaną przekładamy upieczone biszkopty.