mariwanna

mariwanna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Wuzetka - ciasto WZ

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna wuzetka to czekoladowy biszkopt, posmarowany warstwą marmolady i przełożony bitą śmietaną, z wierzchu polany czekoladą i ozdobiony kleksem bitej śmietanki.

Wuzetka - ciasto WZ Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wuzetka - ciasto WZ

 

  • ciasto:
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

 

  • krem:
  • 400ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 200ml dżemu porzeczkowego

 

  • Polewa czekoladowa:
  • 100g czekolady deserowej
  • 50ml śmietanki
  • czekoladowe groszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wuzetka - ciasto WZ
Ciasto:

Białka oddzieliłam od żółtek, ubijałam na mikserem do uzyskania sztywnej piany, ciągle ubijając wsypałam cukier, następnie dodawałam po jednym żółtku. Mąkę przesiałam z kakao i proszkiem, wsypałam do piany, delikatnie wymieszałam łyżką. Dodałam olej, ponownie wymieszałam.

Ciasto przelałam do formy (12x25cm, dno wyłożone papierem), wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjęłam z piekarnika, pozostawiłam do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygło, ostrym nożem przeciągnęłam przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Biszkopt przekroiłam na dwa blaty.

Śmietankę dobrze schłodziłam, ubiłam na sztywną pianę, pod koniec dodałam cukier puder i sok z cytryny.

Polewa:

Śmietankę i posiekaną czekoladę umieściłam w rondelku, podgrzewałam do rozpuszczenia czekolady.

Jeden blat ciasta posmarowałam dżemem, wyłożyłam krem (kilka łyżek zostawiłam do dekoracji), przykryłam drugim blatem.

Z wierzchu ciasto polałam ciepłą polewą, wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Resztę kremu przełożyłam do rękawa z końcówką-gwiazdką. Ciasto podzieliłam na 8 kwadratowych kawałków, każdy udekorowałam różyczką kremu i czekoladowym groszkiem.

Smacznego!
Wuzetka - ciasto WZ
białka ubiłam z cukrem, następnie dodawałam po jednym żółtku
Wuzetka - ciasto WZ
Mąkę przesiałam z kakao i proszkiem, wsypałam do piany, delikatnie wymieszałam łyżką
Wuzetka - ciasto WZ
upieczony biszkopt przekroiłam na dwa poziome blaty
Wuzetka - ciasto WZ
Wuzetka - ciasto WZ
Tradycyjna wuzetka to czekoladowy biszkopt, posmarowany warstwą marmolady i przełożony bitą śmietaną, z wierzchu polany czekoladą i ozdobiony kleksem bitej śmietanki.