monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Wuzetka wersja light

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Klasyczne ciasto w odchudzonej wersji, w 100 g porcji jest tylko 98 kcal. W klasycznej wersji jest 352 kcal w 100 g, czyli sporo oszczędzamy:)

Wuzetka wersja light

Składniki:

Wuzetka wersja light

 

  • Biszkopt:

 

 

  • Przełożenie:

 

  • 250 g jogurtu greckiego o obniżonej kaloryczności
  • 280 g serka homogenizowanego 0%
  • 3 łyżeczki stewii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 laski wanilii

 

  • Polewa:

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki-najlepiej domowy, niskosłodzony

 

  • Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania:

Wuzetka wersja light

Biszkopt:

Wuzetka wersja light
do ubitych białek dodać słodzik i żółtka

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać stewię i nadal ubijać. W kolejnym kroku dodawać po żółtku i dokończyć ubijanie.

ETAP 2:

Wuzetka wersja light
do masy białkowej dodać sypkie składniki i wymieszać

Delikatnie dodać przesiane mąki, kakao i proszek, wymieszać. Ciasto wyłożyć w formie i piec 20 min do suchego patyczka w 170-180 st. Wyjąć, ostudzić, przeciąć na pół.

Przełożenie:

Wuzetka wersja light
połaczyc serek jogurt i wanilię dokładnie

W misce połączyć jogurt, serek i stewię. Dodać ziarna wanilii o dobrze wymieszać. Delikatnie wlać rozpuszczoną żelatynę i połączyć aby nie było grudek.

Wykonanie:

Wuzetka wersja light

Na pierwszy blat biszkoptu nałożyć dżem. Posmarować. Ostrożnie przelać masę jogurtową i ułożyć drugi krążek ciasta. Wstawić do lodówki na całą noc.

Polewa:

Wymieszać jogurt ze stewią i kakao. Postawić na ogień, Doprowadzić delikatnie do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia. Zimna polewą polać ciasto i wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego!