bietka

bietka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 84]

Wuzetka z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo dobre ciasto z bitą śmietaną, które moje dzieci bardzo lubią.

Wuzetka z bitą śmietaną

Składniki:

Wuzetka z bitą śmietaną

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • 5 dag kakao
  • 15 dag mąki
  • 1 cukier waniliowy 16 dag
  • troszeczkę amoniaku
  • Masa śmietanowa:
  • 1/2 litra śmietany
  • 20 dag cukry pudru

Sposób przygotowania:

Wuzetka z bitą śmietaną

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, potem dodajemy po 1 żółtku, na koniec dajemy mąkę wymieszaną z amoniakiem i kakao. Delikatnie mieszamy i dajemy na jedną brytfankę i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni i potem przekrawamy, albo dzielimy na pół i pieczemy w dwóch brytfankach. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier puder. Przekładamy śmietaną biszkopty.