agafia

agafia

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Wuzetka z dżemem wiśniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto wuzetka z dżemem wiśniowym nasączona zapachem rumowym. Wierzch ciasta można przyozdobić bitą śmietaną.

Wuzetka z dżemem wiśniowym

Składniki:

Wuzetka z dżemem wiśniowym

 

  • CIASTO:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 1 łyżka spirytusu
  • zapach rumowy

 

  • NADZIENIE:
  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 serek homogenizowany
  • 3/4 szklanki cukru

 

  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła śmietankowego
  • 4 łyżki kakao

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wuzetka z dżemem wiśniowym
Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 3 żółtka, przesianą mąkę i miksujemy aż masa zbieleje. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do masy, mieszamy. Dodajemy dalej mleko i kakao. Powstałą masę wykładamy na blachę i pieczemy 40 minut. Gdy ciasto przestygnie, przekrajamy je na 3 warstwy. Do zaparzonej i przestygniętej mocnej herbaty dodajemy łyżkę spirytusu i zapach rumowy. Każdą warstwę placka nasączamy. Masło ucieramy z cukrem i twarożkiem homogenizowanym. Na pierwszą warstwę ciasta rozprowadzamy dżem, przykrywamy kolejną warstwą, na którą kładziemy krem powstały z masła i twarożku. Przykrywamy ostatnią warstwą. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. POLEWA: W 4 łyżkach mleka rozpuścić 4 łyżki cukru pudru. Dodać pokrojone masło, rozpuścić je, po czym dodajemy kakao i szybko mieszamy. Wyłączamy aby polewa się nie zagotowała.